Lõuna-Eesti jõed alustasid kiiret tõusu

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure tõenäosusega kordub Tartus Ihaste luhal aastatagune vaatepilt, kus Emajõgi ujutab üle jõeäärsed heinamaad ning tuleb päris tänava äärde välja.
Suure tõenäosusega kordub Tartus Ihaste luhal aastatagune vaatepilt, kus Emajõgi ujutab üle jõeäärsed heinamaad ning tuleb päris tänava äärde välja. Foto: Margus Ansu

Nädalavahetuse kõrged soojakraadid aga ka laupäevaõhtune äikesevihm panid Lõuna-Eestis kevadveed korralikult liikuma. Veetase kerkib enamikus jõgedes rohkem kui paarkümmend sentimeetrit ööpäevas.


«Piusa 40 sentimeetrit, Võhandu 40 sentimeetrit, Õhne 40 sentimeetrit, Elva jõgi 40 sentimeetrit,» loetles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi hüdroloog Ene Randpuu ööpäevaseid veetaseme tõuse jõgedes. Ööpäeva rekordi püstitas aga Tartu lähistel Emajõkke suubuv Porijõgi, mille vood kerkisid eilsega võrreldes koguni 80 sentimeetrit.



Räpinas avati Võhandu jõe paisul igaks juhuks ka üks lisalüüs, et lisanduv vesi linna vahele ei tükiks. Tartus Emajõe kaldal on kõik esialgu rahulik, kuid kevadveed kergitavad sedagi jõge arvatavalt veel meetri võrra.



Randpuu sõnul ei saa praegu veel täpselt ennustada, kui kõrgele võivad jõed tõusta. Lõunapoolsemad jõed ilmselt mitte enam nii palju, kuna Lõuna-Eestis oli lund võrreldes põhjapoolsemate piirkondadega suhteliselt vähem. Ööpäevaga 30 sentimeetrit kerkinud Pedja- ja Põltsamaa jõgi aga alles valmistuvad madalamaid alasid üle ujutama, kuna Pandivere kõrgustiku kevadveed on Randpuu hinnangul alles tulemata.



Heinamaad ja põllud on mitmel pool juba lumevabad. Ent kui palju on lund metsades ning kui kiiresti see sulab, sellest sõltub ka kõik edasine.



Emajõgi kerkib viimaste öödega keskmiselt 20 sentimeetrit. Täna hommikul asus jõe statsionaarne mõõdulatt võrreldes nulltasemega 170 sentimeetrit plusspoolel. 250 sentimeetri juures hakkab jõgi ümberkaudsetele piirkondadele probleeme tekitama ning ujutab üle kaldad. Seda saame me Randpuu kinnitusel ka sel kevadel näha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles