Tõusuveed päästab valla nädalalõpu sula

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurvee aeg Alam-Pedja looduskaitsealal on alles saabumas.
Suurvee aeg Alam-Pedja looduskaitsealal on alles saabumas. Foto: Margus Ansu

Ehkki lumi on hakanud saabunud soojakraadide mõjul sulama, pole see jõgede-järvede veetaset esialgu oluliselt mõjutanud. Mõnede jõgede veetase on viimastel ööpäevadel koguni langenud.


Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi hüdroloog Ene Randpuu kinnitas Tartu Postimehele, et vett on märkimisväärselt lisandunud vaid Lõuna-Eesti kitsamate sängidega jõgedes. Seda näitavad mõõtmistulemused Piusa-, Ahja-, Võhandu- ja Mustjõel ning Väikesel-Emajõel.



Ülejäänud Lõuna-Eesti jõgede vetevood püsivad tänu öistele miinuskraadidele endisel tasemel. Näiteks Pedja- ja Põltsamaa jõe veetase on viimastel päevadel isegi langenud.



Randpuu hinnangul imendus seni tekkinud sulavesi paljuski koheva lume sisse. Lume veega küllastumust mõõdetakse Lõuna-Eestis homme.



Nädalalõpul saabuvad plusskraadid kiirendavad aga lume sulamist tublisti Metsades ja soodes ladestunud lumi, mis moodustab sulades põhilise osa sademeveest, on alles tulemas.



Nii on oodata, et ka veetaseme tõus veekogudes saab hoo sisse nädalavahetusel. Arvatavalt hakkab pühapäeval-esmaspäeval kerkima ka Emajõgi ning seda kuni 20 sentimeetrit ööpäevas. Kiiremaks veetaseme tõusuks peaks Emajõkke tekkima ummistus. Seda ohtu aga ei ole, kuna jää on suures osas jõelt juba sulanud.



Hüdroloogi hinnangul kadus jää Emajõelt uskumatult kiiresti. Poole meetri paksune jääkiht sulas nelja-viie päevaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles