Talvisel aialinnuvaatlusel osales üle tuhande linnusõbra

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohevint
Rohevint Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Ornitoloogiaühingu ja Tallinna Linnuklubi koostöös 30. ja 31. jaanuaril läbiviidud talvise aialinnuvaatluse Talv 2010 populaarsus ületas korraldajate ootused, oma vaatlused edastas 1072 linnusõpra ning aialinnuvaatlusi tehti 888 paigas üle Eesti.

Selline vaatluste hulk võimaldab edaspidi teha usaldusväärseid järeldusi meie talvituvate aialindude liigilise koosseisu ja arvukuse muutuste kohta, vahendas ornitoloogiaühingu pressiteade.

Kokku vaatlesid linnusõbrad 37 046 lindu 62 liigist. Kõige arvukam liik oli oodatult rasvatihane, kes esines 95 protsendis vaatluskohtades ning moodustas pea veerandi lindude koguarvust. Teise koha saavutas üllatuslikult aga rohevint, kes talve esimesel poolel oli üsna harva kohatav talvituja.

Neile järgnesid koguarvult põld- ja koduvarblased, hallvares, leevike ja sinitihane. Üllatuslikult sagedaseks osutus musträstas, keda kohati peaaegu pooltes vaatluskohtades. Samuti üllatas meil vähearvuka talvituja metsvindi rohkus, keda kohati 55 vaatluspaigas.

Lisaks kohati selliseid talviseid haruldusi nagu kuldnokk, punarind, käblik, kaelus-turteltuvi, faasan ja tamme-kirjurähn. Röövlindudest vaadeldi raudkulli, kanakulli, hiireviud, välja-loorkulli ja värbkakku. Kaheteistkümnes vaatluspaigas kohati ka aasta lindu 2010 - hallõgijat.

Tänavusel külmal talvel märkasid vaatlejad senisest palju tihedamini pasknääride ja hallõgijate ilmumist toidumajade lähedusse, paljud linnusõbrad tundsid aga muret nurmkanade vähese arvukuse pärast.

Aialinnuvaatluse täpne statistika nii kogu Eesti kui maakondade ja valdade kohta on Talv2010 kodulehel.

Eesti Ornitoloogiaühing ja Tallinna Linnuklubi tänavad kõiki aialinnuvaatlusel osalejaid ning ajakirjanikke, kes aitasid üritusest teavitada. Järgmine talvine aialinnuvaatlus toimub 29.-30. jaanuaril 2011. Talvist aialinnuvaatlust toetas Keskkonnainvesteeringute Keskus ning Islandi, Liechtensteini ja Norra EMP finantsmehhanismid Avatud Eesti Fondi vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles