Põllumajandusamet hoiatab ohtliku taimekahjustaja eest

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õitsev õunapuu.
Õitsev õunapuu. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Hollandis on avastatud ohtlik taimekahjustaja hiina sikk, millega seoses piiratakse kahjuliku mardika peremeestaimede liikumist Euroopas ja soovitatakse inimestel taimede ostmisel tähelepanelik olla.

Seoses ohtliku taimekahjustaja hiina siku (A. chinensis) tuvastamisega Hollandis on Euroopa Komisjon seadnud kahjustaja teistesse liikmesriikidesse leviku tõkestamiseks erinõuded sealt pärit kahjustaja peremeestaimede liikumisele ühenduses.

Kahjustajast saastumine võib tuua kaasa lehtpuude hävimise, sellest tulenevalt ka ohu Eesti metsadele, parkidele ja eraaedadele. Peamisteks peremeestaimedeks, millega kahjustaja levib, on vaher, hobukastan, lepp, kask, pöök, tsitruselised, sarapuu, tuhkpuu, õunapuu, plaatan, pappel, pirnipuu, ploomipuu, paju, jalakas ja lagerströömia.

Eelnimetatud taimede ostmisel tuleb olla tähelepanelik, kontrollida nende päritolu ja taimepassi olemasolu. Ohu vähendamiseks saab inimene osutada kaasabi, kontrollides nii käesoleval hooajal kui ka varasematel aastatel Hollandist sissetoodud peremeestaimi. Saastumisele võivad viidata näiteks mardika väljumisavad või nende näripuru puidu pinnal. Sümptomite avastamisel või kahtluse korral palume teavitada põllumajandusameti taimetervise osakonda (tel. 6712 641 või e-mail: taimetervis@pma.agri.ee) või lähima maakonnakeskuse taimetervise inspektorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles