Koerad murravad nõrgaks jäänud metskitsi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kitsed akna taga Harku vallas, Sõrve külas.
Kitsed akna taga Harku vallas, Sõrve külas. Foto: Merike Tiik

Lahtised ja hulkuvad koerad murravad lume peal magamisest kopsupõletikku haigestunud või sööda kättesaamatuse tõttu nõrgaks jäänud metskitsi, kes viimases hädas inimasustuste lähedalt abi otsivad.

Keskkonnainspektsiooni valvetelefonile 1313 jäetud teate kohaselt, mis ka Saaremaal Kaarma vallale saadeti, puresid kaks koera metskitse Anijala küla tee ääres, kirjutas Meie Maa.

Kaarma valla keskkonna peaspetsialist Kairi Niit tuletas meelde, et koeri ei tohi vastavalt kasside ja koerte pidamise eeskirjale vabalt ringi jooksma lasta ning neid tuleks ikkagi kinni hoida.

Keskkonnaameti jahinduse spetsialisti Jaan Ärmuse sõnul on metskitse omapäraks, et enne magama heitmist kraabib ta enda alt lume ära ja magab palja maa peal.

«Kui ta seda enam teha ei suuda, tekib talle jää alla. Kits külmetab ja ta haigestub kopsupõletikku,» ütles Ärmus.

Lisaks kopsupõletikule vaevavad metskitsi tänavusel lumerohkel talvel veel sööda kättesaamatusest ja üksluisusest tingitud nõrkus, mida süvendavad haigused ning parasiidid.

Praeguse seisuga on kitsede suremus jahimeeste ja elanike poolt nähtu põhjal kogutud andmete analüüsi alusel 17-20 protsenti.

Jaan Ärmus nägi lahtipääsenud ja hulkuvates koertes kitsedele suurt ohtu, sest nõrgaks jäänud kitsed, kes teede või majade juurde tulevad abi otsima, on kergeks saagiks.

Surnuna leitud kitsedest 7 protsendi puhul on tegemist maha murtud loomadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles