Kakupoegade piuksumine segab linnarahva und

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb välja Eestis üks enam levinud kakke - kõrvukräts, kes võib elama kolida ka inimeste lähedusse.
Selline näeb välja Eestis üks enam levinud kakke - kõrvukräts, kes võib elama kolida ka inimeste lähedusse. Foto: Lauri Kulpsoo

Rakvere elanikud jälgivad ööhämaruses juba mitmendat nädalat kakuliste, tõenäoliselt kõrvukrätsude tegemisi, mis on aga kohati nii lärmakad, et häirivad linnarahva und.

Kakkude elutsemine linnakeskkonnas ei ole küll erakordne, kuid mitte ka igapäevane, kirjutab Virumaa Teataja.

Rakveres Tuule tänaval elav Evi Kaldas rääkis, et nende kandis on olnud juba paar nädalat kuulda kakke - läbilõikavat piuksumist ning koera haukumisele sarnanevat vouh-vouh häälitsust.

Mõnel Tuule tänava elanikul on õnnestunud rahvapäraselt ka öökullideks nimetatavaid linde näha, kes õhtuhämaruses aktiivseks muutuvad.

«Uurisime linnuraamatut, linnud tunduvad olema sarnased kassikakuga,» rääkis Kaldas, kes arvas, et tõenäoliselt elab nende naabruses emalind koos kahe pojaga.

Tema sõnul ei ole tegemist kõige sagedamini linnaruumi sattuva kodukakuga, sest viimane teeb huikavat häält.

Kaldas ütles, et varem ta kakke linnas kuulnud ja näinud ei ole ning tõdes, et lindude elu on huvitav jälgida, ehkki nende häälitsemine on kohati õõvastavalt läbilõikav.

Teine Tuule tänava elanik rääkis samuti, et enda elamise lähedal kuuleb ta kakke esmakordselt ning hämaras tegutsema asuvad linnud häälitsevad nii valjult, et kohati on isegi lahtise aknaga raske magada.

Mitmed inimesed rääkisid, et kakkude häälitsemist ei ole kuulda üksnes Tuule tänaval, vaid ka mujal ümbruskonnas.

Ornitoloog Riho Kinks ütles, et Eestis elab kahte liiki kakke, kes võivad tulla elama inimese naabrusesse - nendeks on kodukakk ning kõrvukräts.

Ornitoloogi sõnul kodukakk vilistavat ega piuksuvat häält ei tee.

«Tõenäoliselt on tegemist kõrvukrätsu poegade piuksumisega,» arvas ornitoloog, kelle sõnul on pojad juba pesast väljunud ning õpivad saaki jahtima. Vanalind teeb ornitoloogi kinnitusel tõepoolest häält, mis sarnaneb koera klähvimisele.

Kinksi sõnul on kõrvukräts välimuselt üsna sarnane kassikakule, kes on aga Eestis võrdlemisi haruldane ning linna elama ei tule.

Kinks ütles, et kõrvukrätsude pesitsemine linnakeskkonnas pole väga haruldane, kuid mitte ka päris igapäevane. Väga suure liiklusega kohti kõrvukrätsud siiski väldivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles