Jaapan vabandas tsunamipaanika tekitamise pärast

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanit tabanud hiidlaine jäi kardetust väiksemaks.
Jaapanit tabanud hiidlaine jäi kardetust väiksemaks. Foto: AP/Scanpix

Jaapani võimud tunnistasid, et hoiatus saareriiki tabava hiidlaine eest, mis edastati pärast laupäeval Tšiilit raputanud 8,8-magnituudise maavärinat, osutus ennatlikuks.


Jaapani ametivõimud andsid üleeile hommikul käsu evakueerida rannikualadelt sadu tuhandeid inimesi ja seda võimaliku tsunamiohu pärast. Evakueerimine puudutas enam kui poolt miljonit inimest ja tegemist oli esimese tõsisema tsunamihoiatusega alates 1993. aastast, vahendas AFP.

«Agentuuri tsunamiprognoosid osutusid veidi liiga suureks. Sooviksin jätkunud hoiatuste pärast vabandada,» ütles Jaapani meteoroloogiagentuuri esindaja Yasuo Sekita, kelle tööandja hoiatas varem rannikualadel elavaid inimesi kolme meetrise hiidlaine eest.

Kui Ameerika Ühendriikide Vaikse ookeani tsunami hoiatuskeskus tühistas kogu piirkonnale antud hoiatuse, jätkas Jaapan hoiatuste edastamist.

Pühapäeval Jaapani rannikualale saabunud tsunami kõrguseks oli kohaliku meteoroloogiateenistuse andmetel 30 sentimeetrit, hiljem registreeriti ka kuni 1,2 meetriseid laineid, mis siiski suuremat kahju ei tekitanud.

Hinnanguliselt 20 protsenti maailma kõige võimsamatest maavärinatest toimub Jaapanis, mistõttu leidsid paljud, et võimude ülereageerimine oli põhjendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles