Nädalavahetuse torm nõudis Lääne-Euroopas kümneid inimelusid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsusmaa võimud kuulutasid riigi erinevates piirkondades nädalavahetusel surma külvanud tormi Xynthia tõttu välja katastroofiolukorra. Hukkunute arv küündib poolesajani.


150-kilomeetrise tunnikiirusega Atlandi ookeanilt rannikut rünnanud tuuleiilid tuhisesid koos paduvihmadega üle Prantsusmaa, Hispaania ja Portugali, tekitades uputusi, lõhkudes hooneid ja murdes puid, vahendas BBC News.

Kõrgeima järgu häireolukord kehtestati eile viies Prantsusmaa departemangus. Kõige traagilisemad tagajärjed olid looduse stiihial Prantsusmaa lääneosas, kus teatati vähemalt 45 inimese surmast.

Bretagne'i poolsaarest kuni lõunapoolse Keskmassiivini jäi üle miljoni majapidamise elektrita. Enim kannatasid Vendée' ja Charente-Maritime'i departemangud.

Kohalikud elanikud põgenesid mõnel pool pealetungiva vee eest majade katustele ning neid saadeti päästma helikopterid. Hukkunutest enamik uppusid, kuid paljud jäid ka langevate puude või lagunevate ehitiste tükkide alla.

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy külastab katastroofipiirkonda juba täna ning peaminister François Fillon lubas eraldada vahendeid taasülesehitustöödeks. Prantsuse Euroopa Asjade riigisekretär Pierre Lellouche läheb Brüsselisse sellest ELi regionaalvolinikuga kõnelema.

Pariisi Eiffeli torni tipus mõõdeti tuule kiiruseks 175 kilomeetrit tunnis. Air France teatas saja lennu ärajätmisest Charles de Gaulle'i lennujaamas.

AFP viimastel andmetel hukkus tormis 53 inimest, veel tosina ringis on teadmata kadunuid ning kümned said vigastada.

Tsüklon on praeguseks liikunud kirde poole ning levinud üle Saksamaa, Belgia ja Hollandi - ka neis riikides on esimesi hukkunuid; samuti on tugevast tuulest teatatud Šveitsi Alpides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles