Prantsuse arheoloogid jäid tsunami meelevalda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robinson Crusoe saar Vaikses ookeanis.
Robinson Crusoe saar Vaikses ookeanis. Foto: AFP / Scanpix

Täna ei ole Tšiili ametivõimudel ega uudisteagentuuridel õnnestunud ühendust saada grupi Prantsuse allveearheoloogidega, kes töötasid Tšiilile kuuluval Robinson Crusoe saarel.

Tšiili presidendi Michelle Bachelet' sõnul saadeti Juan Fernandeze saarestikus asuvale saarele kaks laeva, lennuk ja helikopter, vahendas AFP.

Saar asub Tšiili rannikust 700 kilomeetri kaugusel. Tšiili riigipea sõnul tabas hiidlaine saare ainsat 600 elanikuga linna, täpsemalt selle merepinnale lähemal asuvat osa, kuid kas saarel on ka ohvreid, ei olnud veel selge.

Prantsuse arheoloogid, keda juhtis Arnaud Cazenave de la Roche, uurisid saarel koos oma Tšiili kolleegidega 1634. aastal uppunud Hispaania galeooni. De la Roche rääkis veel sel nädalal oma uurimistööst telefonitsi AFP korrespondendile, kuid laupäeva jooksul ei õnnestunud ajakirjanikel temaga ühendust saada.

Saar kannab Robinson Crusoe nime sellepärast, et alates 1704. aastast elas seal neli aastat ja neli kuud täielikus üksinduses laevahuku üle elanud Alexander Selkirk. Meremehe saatus on aineseks Daniel Defoe samanimelisele romaanile. Robinson Crusoe nimi anti saarele Tšiili valitsuse poolt 1966. aastal, varem oli saar tuntud kui Más a Tierra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles