Teadlane ennustab peatset jääaja algust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääliustik Antarktikas. Teadlase ennustuste kohaselt peaks varsti sarnaselt välja nägema ka Euroopa.
Jääliustik Antarktikas. Teadlase ennustuste kohaselt peaks varsti sarnaselt välja nägema ka Euroopa. Foto: Reuters / Scanpix

Uus jääaeg võib alata viie kuni saja aasta pärast ning siis kattub enamik Euroopast jääkihiga, arvab tuntud Horvaatia teadlane, Zagrebi ülikooli füüsikaõppejõud Vladimir Paar.

«Suurem osa Euroopast, sealhulgas Saksamaa, Poola, Prantsusmaa, Austria, Slovakkia ning osa Sloveeniat jääb siis jää alla,» vahendas Õhtuleht Paari sõnu internetiportaali Index serbohorvaadikeelsele väljaandele.

Tema ennustuse kohaselt langeb mereveetase umbes 140 meetri võrra ning näiteks Aadria mere põhjapoolseimaks punktiks muutub siis praegune Kesk-Horvaatia sadamalinn Zadar.

Juba aastakümneid Euroopa varasemaid jääaegu ning nende tekkepõhjusi uurinud horvaadi autoriteetse füüsiku sõnul on ülemaailmne kliimasoojenemine lihtsalt loomulik osa me planeedi käitumisest ja praegu elame me selle ajajärgu lõpuosas.

«Ülemaailmse soojenemise ajajärk pidanuks lõppema juba mõni tuhat aastat tagasi ja meil pidanuks olema jääaeg juba sellest ajast peale, seetõttu polegi jääaja saabumine täpselt teada, kuid see tuleb igal juhul varsti,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles