Antarktikast murdus lahti Luksemburgi-suurune jäämägi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliidi vahendusel tehtud fotod jäämäe eemaldumisest. Ülemine on tehtud 7. jaanuaril ja alumine 20. veebruaril.
Satelliidi vahendusel tehtud fotod jäämäe eemaldumisest. Ülemine on tehtud 7. jaanuaril ja alumine 20. veebruaril. Foto: AFP / Scanpix

Antarktika küljest murdus lahti jäämägi, mille suurust võib Austraalia teadlaste sõnul võrrelda Luksemburgiga.


Satelliidi vahendusel saadud fotodest selgub, et mägi murdus suuremast jäämassiivist lahti kaks nädalat tagasi, vahendas

DPA

.

Uus jäämägi tekkis, kuna Mertz Tongue liustikuga põrkas kokku sellest 23 aastat tagasi lahti murdunud teine jäämägi.

Uue jäämäe pindala ulatub 2500 ruutkilomeetrini. Seega kui tegemist oleks ruuduga, oleks selle külg 50 kilomeetrit pikk.

Austraalia Antarktika divisjoni liustikeuurija Neal Young rääkis ringhäälingukompaniile ABC, et tegemist on osaga looduslikust protsessist.

«Meie praegu mingeid tõendeid ei näe. Meil pole piisavalt informatsiooni selleks, et saaks väita, nagu oleks tegemist kliimamuutusega,» rääkis ta.

Teadlaste hoiatuse järgi võib see häirida ookeanides hoovusi ja lüüa segi ilmamudelid, vahendas BBC.

Jäämäe liikumist täpselt ennustada ei saa. Uurijate arvates on võimalik, et see liigub põhja poole ja hiljem sulab. Samas pole võimatu, et see jääb Antarktika lähistele aastakümneteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles