Suur õlireostus jõudis Itaalia pikimasse jõkke

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Po jõe säng Põhja-Itaalias.
Po jõe säng Põhja-Itaalias. Foto: AFP / Scanpix

Põhja-Itaalias Lombardia maakonnas ühest vanast rafineerimistehasest kahtlustatava sabotaaži tagajärjel loodusse sattunud mitu tonni naftaaineid ähvardab Po jõe ökosüsteemi.

Monza lähedal algse saanud reostus liikus Lambro jõge mööda ümber Milano ning vähemalt 600 000 liitrit õli pääses läbi ka Piacenzast kirde poole rajatud tõketest, vahendas AFP.

Kohalikel elanikel keelati kraanivee kasutamine. Samal ajal mobiliseeriti tuletõrjujaid, avaliku julgeoleku ja keskkonnaametnikke reostusega võitlema. Milano prefektuuris loodi kriisiüksus.

Mööda jõge edasi voolav õlilaik on mitme kilomeetri pikkune ning sellest levivad laiali mürgised aurud. Sadu loomi ja linde on juba surnud.

Öised sabotöörid

ANSA uudisteagentuuri teatel sai reostus alguse juba teisipäeval kella nelja ajal varahommikul, kui arvatavad sabotöörid murdsid Villasanta asulas sisse vana rafineerimisjaama hoidlasse ja avasid ventiilid.

Lambro jõge mööda on reostus täna jõudnud Itaalia pikima - Po jõeni, mille valgla katab umbes neljandiku kogu riigist. Korduvad katsed õlireostust peatada on ebaõnnestunud. Lambro jõgi on niigi Itaalia üks reostunuimaid.

Emilia-Romagna regioon, mis jääb reostusest esimesena allavoolu, kuulutab ilmselt viieks päevaks välja eriolukorra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles