Klimatoloog: sula tulekul peab arvestama üleujutustega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sula
Sula Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi peaspetsialist-klimatoloog Ain Kallis ütles Kuku raadiole, et kevadel tuleb suure tõenäosusega arvestada üleujutustega ning kindlasti on oht, et jõed tõusevad üle kallaste.

Kallis ütles, et kui lumi hakkab järsku sulama ning sajab ka vihma, siis võib midagi halba oodata. Ta märkis, et ajaloost on teada küllalt juhtumeid, mil lumerohke talve järel on Eestis olnud suuri üleujutusi. Näiteks 1931. aastal oli kevadel 2 protsenti kogu Eesti territooriumist vee all.

Kallis lisas, et sulailma pole Eestis olnud juba 56 päeva järjest, täna võib Lõuna-Eestis tulla üle pika aja kuni 2 kraadi sooja. Selleaastane külmaperiood on läbi ilmavaatluse ajaloo pikkuselt kolmandal kohal.

Kallis hoiatas, et praegu pole lumi veel katustele väga suureks ohuks saanud, kuid olukord võib muutuda, kui alla hakkab sadama lumest palju raskemat lörtsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles