Iseäraliku lõhnaga toalill puhkes õide

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärina lillede keskel elav Maire Volt on kolm aastat kasvatanud saurusevõhkasid, mis just õitsema hakkasid.
Pensionärina lillede keskel elav Maire Volt on kolm aastat kasvatanud saurusevõhkasid, mis just õitsema hakkasid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Saurusevõhk on iseäralik lill, selle õitsemist Viljandis Musta teel ühes eramajas elav Maire Volt vaatama kutsuski.


Tavaline toalill istub juurtpidi potis, sellel on aga ainult jäme sibul, mis on keskelt pika võha välja ajanud. Võha külgedelt turritavad välja punakaspruunid kitsad lehed ning nende südamikust paistab kollane õisik.



Sibulad ei vaja kogu toas oldud aja mulda, küll aga mingit anumat, näiteks rasket klaasvaasi, et üsna kõrge lill püsti püsiks. Ja kasta pole teda üldsegi vaja. Taim levitab õitsemise ajal üsna ebameeldivat lõhna, kuid sellega harjub hõlpsalt.



Maire Volt oli üheainsa sibula ostnud 2007. aastal Vastemõisas elavalt tuntud lillekasvatajalt Mati Rangilt. Praegu on tal neid üle tosina, kuus praegu õitsevad, seitsmes alustab ja loota on veel nelja puhkemist. Muist sibulaid on perenaine ka ära kinkinud.



Mati Rangi sibullillede kataloogi 15. väljaandest võib lugeda, et omapärase eluviisiga saurusevõhk pärineb Indiast. Kui võhk pärast õitsemist aeda istutada, näeb paari kuu pärast dekoratiivseid lehti, mis püsivad sügiseni. Taim kasvab 60 sentimeetri kõrguseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles