Aialinnuvaatlejad kohtasid mitmeid talviseid haruldusi

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvatihane on tuntud ja armastatud aialind.
Rasvatihane on tuntud ja armastatud aialind. Foto: Kunnar Rüsülainen

Jaanuari viimastel päevadel toimunud talvise aialinnuvaatluse käigus kohati selliseid talviseid haruldusi nagu kuldnokk, punarind, käblik, kaelus-turteltuvi ja tamme kirjurähn.

Eesti Ornitoloogiaühingu ja Tallinna Linnuklubi koostöös läbiviidud aialinnuvaatlusel osales ja edastas andmed üle 750 linnusõbra ning vaatlusi tehti rohkem kui 600 paigas üle Eesti, mis ületas korraldajate ootused, teatas ornitoloogiaühing.

Selline vaatluste hulk võimaldab ühingu väitel edaspidi teha usaldusväärseid järeldusi siin talvituvate aialindude liigilise koosseisu ja arvukuse muutuste kohta.

Kokku vaatlesid linnusõbrad enam kui 26 000 lindu 50 liigist. Kõige arvukam liik oli oodatult rasvatihane, kes esines 95 protsendis vaatluskohtades ning moodustas veerandi vaadeldud lindude koguarvust.

Teise koha saavutas üllatuslikult aga rohevint, kes sel talvel oli seni üsna harva kohatav talvituja. Neile järgnesid koguarvult varblased, hallvares, hakk ja leevike. Üllatuslikult sagedaks osutus musträstas, keda kohati peaaegu pooltes vaatluskohtades.

Samuti üllatas linnuvaatlejaid vähearvuka talvituja metsvindi rohkus, keda kohati 35 vaatluspaigas.

Röövlindudest vaadeldi raudkulli, kanakulli ja hiireviud ning viies vaatluspaigas kohati ka selle aasta lindu - hallõgijat.

Ornitoloogiaühing ja linnuklubi ootavad vaatlustulemusi veel käesoleva nädala lõpuni. Neid saab sisestada aialinnuvaatluse kodulehel http://www.tallinna-linnuklubi.ee/talv/Vaatlusankeet.html või saata postiga koordinaatorile: Tallinna Linnuklubi, Mustamäe tee 59, 10621 Tallinn.

Lõplik kokkuvõte vaatluste tulemustest tehakse tuleval nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles