Veebruari kõige külmem aeg jääb kuu keskpaika

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil talvine Ontika pank.
Pildil talvine Ontika pank. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) kuuprognoosi järgi on veebruaris kõige külmemat ilma oodata kuu keskpaigas, kuid tavapärasest pakaselisemaid paaripäevaseid külmalaineid esineb terve kuu vältel.


Kui tavaliselt jääb veebruari keskmine õhtutemperatuur -3,3 ja -7,4ºC vahele, siis tänavu tõotab aasta lühima kuu temperatuur normist veidi madalamale langeda.

Sademete hulk püsib normilähedane ehk 21-35 mm piires. Suurima tõenäosusega on ilm kõige sajusem ja tuisusem kuu esimese, teise ja kolmanda dekaadi ehk kümnepäevaku algul.

Kuu esimeses kolmandikus kulgeb lõunast põhja madalrõhuvöönd, piki mida liiguvad Eesti idapiiri lähedal väikesed tsüklonid. Teine madalrõhuala püsib Inglismaa ja Põhjamere piirkonnas ning selle mõju ulatub Läänemerele.

Veebruari esimese dekaadi lõpul saavutab korraks ülekaalu Venemaa kõrgrõhuala, mis kuu keskel uuesti aktiviseerub, ulatudes üle Baltimaade Skandinaaviasse. Siis on oodata ka kõige madalamaid temperatuurinäitusid ning kõige vähem sademeid.

Kuu viimane dekaad tuleb läänepoolse madalrõhuala ja idapoolse kõrgrõhuala omavahelises võistluses kord pehmem ja sajusem, kord kuivem ja krõbedamate öiste külmakraadidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles