Vihmasajud lõid Tallinnas õhu puhtaks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmasajud puhastasid pealinna õhu.
Vihmasajud puhastasid pealinna õhu. Foto: Peeter Langovits

Tänu ohtratele vihmasadudele sisaldas õhk juunis märksa vähem saasteaineid kui eelmise aasta samal ajal.

«See on seotud sellega, et viimased kuud on olnud üsna vihmased ja vihm peseb saasteained õhust välja,» selgitas Keskkonnauuringute Keskuse õhukvaliteedi juhtimise osakonna juhataja Erik Teinemaa. Tänu sellele on saasteainete tasemed olnud madalamad.

Teinemaa sõnul on õhus kõige ohtlikumaks saasteaineks peentolmu osakesed, mis aga sademetena maapinnale jõudes inimeste tervist enam ei ohusta.

Kuigi tallinlastele tundub linnas liikudes, et pealinna õhk on märksa saastatum kui Helsingi oma, ei pea see hinnang Teinemaa sõnul paika.

Tallinna ja Helsingi saasteainete tasemed on tema kinnitusel enam-vähem sarnased. Võrreldes Kesk-Euroopa linnadega on Tallinna õhk aga märksa puhtam, kuna linn asub mere ääres.

«Mereäärsetes linnades on õhk ikka tänu paremale ventileeritavusele puhtam, kuigi visuaalselt tundub linn väga tolmune,» selgitas ta.


Teinemaa sõnul mõõdetakse õhusaastatust uurides tervisele ohtlikke peentolmu osakesi, mida silmaga ei näe.

«Teine asi on jäme tolm, mis määrib, raskendab hingamist ja on ebameeldiv, mure selle tolmu pärast on õigustatud ja seda on tõesti palju, aga see ei kajastu mõõtmistulemustes,» lausus ta.

Eelmisel nädalal ilmunud artikli andmetel näitas Tartu ülikooli doktorant Hans Orru mullu tehtud uuring, et õhusaaste kärbib tallinlaste eluiga keskmiselt 7,7 kuu võrra ning põhjustab aastas ligi 300 tallinlase varajase surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles