Pakane jätab puugid külmaks

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka külm talv ei pruugi ohtlikke haigusi levitavatele puukidele midagi teha.
Ka külm talv ei pruugi ohtlikke haigusi levitavatele puukidele midagi teha. Foto: Priit Simson

Vastupidiselt üldlevinud arvamusele, et praksuv pakane hävitab viimastel aastatel nii jõuliselt paljunenud ja üha enam inimesi nakatavad puugid, ei pruugi puukide arvukus oluliselt väheneda, ütleb keskkonnaameti looduskaitse bioloog Tõnu Talvi.


Talvi sõnul võib puuke vähemaks jääda vaid nende väga oluliste vaheperemeeste metskitsede hukkasaamise tõttu, kuid laias laastus peaks stabiilne külm ilm meeldima puukidele täpselt samamoodi nagu kõikidele elusorganismidele, kirjutab Oma Saar.

«Talvituda on neil palju parem kui niiske, rõske ja kõikuva temperatuuriga,» märkis Talvi, kelle sõnul teavad põllumehedki, et näiteks odral on parem talvituda pikalt kestvate miinuskraadidega kui nullkraadi ümber kõikuva temperatuuri ja veega.

«Paks lumi tagab stabiilse temperatuuri,» ütles Talvi, kelle sõnul oskavad elusorganismid end talveks ette valmistada ja enne külma tulekut viivad ka puugid oma kehavedelikud miinimumini.

Saaremaa ühisgümnaasiumi bioloogiaõpetaja Inge Vahter on sama meelt, et võimas lumikate lubab kõikvõimalikel putukatel ja mutukatel sambla sees ja puupragudes rahumeeli kevadet oodata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles