Arknal talvituv toonekurg Tilda käib hommikuti pererahva juures kostil

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaal Arknal talvitub juba seitsmendat aastat valge-toonekurg, kes krõbekülmadest ilmadest hoolimata ajab päeval omi asju, kuid hommikul on alati inimeste juures kostil.
Lääne-Virumaal Arknal talvitub juba seitsmendat aastat valge-toonekurg, kes krõbekülmadest ilmadest hoolimata ajab päeval omi asju, kuid hommikul on alati inimeste juures kostil. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Lääne-Virumaal Arknal talvitub juba seitsmendat aastat valge-toonekurg, kes krõbekülmadest ilmadest hoolimata ajab päeval omi asju, kuid hommikul on alati inimeste juures kostil.



Linnu ninaesise eest hoolitsev 84-aastane Linda Särev rääkis, et kella poole kümne paiku tuleb lind maja juurde, kus asub ka külakeskus. Naine annab talle süüa silku, mille kurg ahnelt alla kugistab. Toonekurel on isegi nimi – Tilda. Vahel lendab ta posti otsast kohale hüüdmise peale, vahel ootab õuel.

«Olen kas või ise näljas, aga lind peab oma kala kätte saama,» rääkis Särev. Ta arvas, et külm linnule väga liiga ei tee, küll aga toidupuudus. Naine on tähele pannud, et kui pakane väljas, siis on kurg tavalisest näljasem. Ühel aastal juhtus, et kurg külmetas pakasega jalad ära ja lonkas, kuid sai siiski terveks.

Nigula metsloomade taastuskeskuse perenaine Kaja Kübar ütles, et kui linnul on kõht täis, ta on terve ning pole näha, et ta oleks oluliselt kaalus kaotanud, siis otsest ohtu külmad ei kujuta ning turvakodusse teda viia pole vaja.

Suvel elab Tilda normaalset pereelu: talle tuleb Aafrikast kaasa ning koos kasvatatakse lapsed üles. Sügiseti lendavad teised kured ära ning Tilda jääb taas üksinda maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles