Ilves on Saaremaa metsadest kadumas

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilves
Ilves Foto: Priit Simson

Ligemale tosin aastat tagasi loendati Saare maakonnas kuus kuni kaheksa ilvest, ent hiljem pole loomale millegipärast juurdekasvu tulnud ning nüüdseks elutseb saarel veel vaid kaks metsakiisut.

Hiiu-Lääne-Saare regiooni jahinduse spetsialisti Jaan Ärmuse andmeil elas 2008. aasta ulukiloenduse andmetel Saare maakonnas veel neli ilvest, 2009. aasta loendusandmete alusel aga kaks. Muhus puuduvad elumärgid ilvesest juba sootuks, kirjutas Meie Maa.

Teadaolevalt asustab valdavalt täpilise ja triibulise kasukaga metsaasukas kõiki Eesti maakondi, ent isendi järelkasvu pole viimased kaksteist aastat täheldatud ainult Saaremaal.

 Teades ka seda, et looduses elab ilves keskmiselt kümneaastaseks, 14–17 aastat juba harva, on uhke ning võrdlemisi ettevaatliku ja vaikse eluviisiga isendi kadumine Saare maakonnast vaid aja küsimus.

Ilvese arvukuse languse üheks põhjuseks Saaremaal on peetud 2000ndate alguses rebastel ning kährikutel levinud kärntõbe, millesse võisid nakatuda ka ilvesed.

Jaan Ärmuse sõnul oleks optimaalne ilveste arv maakonnas kuus isendit, aga asurkonna selle suuruseni kasvamiseks polevat spetsialisti hinnangul spetsiaalselt midagi teha vaja.

Praegu pole teada, kas kaks Saaremaal elavat ilvest on emased või isased, küll aga on suudetud kaardistada nende liikumistrajektoor, mis jääb Mustjala, Kihelkonna, Kuumi, Metsküla ja Leisi jahipiirkonna maadele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles