Tuulekülm näpistab teravamalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuule käes tundub külm krõbedam kui muidu.
Tuule käes tundub külm krõbedam kui muidu. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Seoses tõeliselt külma talve saabumisega pani EMHI oma kodulehele välja õhutemperatuurid, mida inimene õues külma ja tuule koosmõjus tegelikult tunneb - see on tegelikkusest mitu kraadi külmem.

Tuulekülm on madalam kui see, mida näitab termomeeter akna taga ja mis on raadios välja kuulutatud, märgib EMHI.

Näiteks kui hommikul kell 7 oli Tallinna ametlik õhutemperatuur -17 kraadi, siis tuulekülma tõttu tundis inimene -22 kraadi. Kõige külmem oli ilm varahommikul Peipsi ääres, kus Mustvee mõõtejaamas oli -24,5 kraadi, aga koos tuulekülmaga koguni -29 kraadi.

Tartus andis tuulekülm tunde, nagu oleks õues -25°, ehkki Tõravere ilmajaam mõõtis -20 kraadi. Pärnus oli ametlik külm 16,4 kraadi, ent koos tuulekülmaga -22 kraadi.

«Külmatunnet suurendab tuul, mis puhub ära inimese kehasoojusega soojendatud õhukihi tema ümbert. Mida tugevam tuul ja madalam õhutemperatuur, seda rohkem kulutab inimene energiat, et ilmale avatud nahapinna temperatuuri ohutul tasemel hoida,» selgitab ilmajaam.

Nahk külmub

Teatud piirist allpool inimene enam oma keha soojendada enam ei suudagi. Loetakse, et -27 kraadi puhul on külmumisoht pikaajalisel väljas viibimisel, -35 kraadi juures on naha külmumise oht 10-15 minuti jooksul ja -40° korral võib nahk külmuda vähem kui 10 minutiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles