Külm talv vähendab paigalindude arvukust

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvatihastel, põldvarblastel ja paljudel teistel lindudel napib talvekülmade ja lumerohkuse tõttu toitu.
Rasvatihastel, põldvarblastel ja paljudel teistel lindudel napib talvekülmade ja lumerohkuse tõttu toitu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Linde toitvad inimesed on täheldanud, et ühes külmaga kadusid toidumajadest ka väikelinnud. Kuna tiivulistel on talvel raskem toitu leida, soovitavad ornitoloogid korra alustatud toitmist kindlasti mitte pooleli jätta.



«Praegu on klassikaline talv ja siis tõenäoliselt ongi linde vähem,» lausus Eesti Ornitoloogiaühingu tegevjuht Andres Kalamees. «Põhimõtteliselt on kuulda tõesti, et toidumajades ei käi tavaliselt enam nii palju linde ja liike.»



Kalamees nentis, et tõenäoliselt on nad toiduotsingutel liikunud lõuna poole, kuid väited, et neid on vähem, põhineb visuaalsel vaatlusel. «Kas neid on vähemaks jäänud nälja tõttu või nad on edasi liikunud toitu otsima, seda ma väita ei julge,» lausus ta.



«Väga vähe on rohevinte, keda eelmisel aastal olid pehme talve tõttu toidumajad täis, ja ilmselt on ka varblasi vähem,» tõi Kalamees näiteks. «Pikkadel külmadel talvedel langeb pöialpoiste arvukus, kuna nad lihtsalt ei leia toitu ja surevad nälga.»



Tegemist pole jõuludest Eesti metsadesse uitama jäänud gnoomidega, vaid pöialpoiss on kõige väiksem kuusikutes elav laululind.



Kalamees märkis, et kuigi juba enne jõule olid suured külmad ja lumi on püsiv, paks ja pikalt maas, on enamiku lindude jaoks tegemist normaalse talvega.



«Oleme harjunud eelmise viie aasta soojade talvedega, mil siia jäi igal juhul rohkem linde,» rääkis ta. «Siis võis näha aias linde, kes tavaliselt siia ei jääks.»


Paigalinnud olevat ka ornitoloog Tarvo Valkeri väitel meie talvedega tegelikult harjunud.



«Kui lind toitu leiab, siis ega ta surnuks ei külmu,» lisas ta. «Kümme-viisteist kraadi pole mingi asi.»



Valker nentis siiski, et väikeste lindude seas ongi talvine suremus suur. Seetõttu olevat neil aastas ka mitmed kurnad.



«Kindlasti raskendab paks lumi toidu otsimist,» märkis ta. «Need, kes on hakanud linde toitma, ei tohiks toitmist lõpetada, kuna linnud on sellega harjunud.»


Värvulised söövad talvel sama palju kui ise kaaluvad.



Ornitoloogiaühing teeb maismaalindude talilinnuloendust igal aastal kolm korda, kuid lähimad tulemused selguvad Kalamehe sõnul sügise poole, kui kõik vaatlused on ära saadetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles