Udu hoiab Eestit veel mitu päeva enda kütkes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Udu püsib veel mitu päeva
Udu püsib veel mitu päeva Foto: AFP / Scanpix

Eestis juba mitu päeva püsinud udu kaob ilmselt alles nädalavahetuse eel, kui läheb natuke tuulisemaks.

«Kõrgemates õhukihtides tekkis natuke soojemat õhku ja see põhjustas inversiooni,» selgitas Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain. [inversioon - nähtus, mille puhul on kõrgetes õhukihtides temperatuur vastupidiselt tavaolukorrale kõrgem kui madalates]

«Udu püsib edasi, sest et meil on püsiv kõrgrõhuala ja praegu õhurõhk eriti ei muutu, aga edaspidi isegi natukene tõuseb - nii et kõrgrõhkkond püsib,» kinnitas ta.

Merilaini sõnul ei haju udu enne, kui tuul natuke tugevneb. «Praegu on täiesti tuulevaikne.»

Prognoosi kohaselt peaks udu või uduvine Eestis püsima veel kolm järgmist päeva, alles seejärel tõenäosus väheneb.

Sünoptik selgitas, et uduks nimetatakse seda, kui nähtavus on alla ühe kilomeetri, selline olukord oli keskpäeval vaid Väike-Maarjas, kus nähtavus oli ainult 700 meetrit. Mujal on uduvine.

Saaremaal ja Virtsu kandis hakkas uduvine tekkima juba laupäeva hommikul, levides päeva jooksul üle Eesti sisemaalegi ja tihenedes pärastlõunaks Väike-Maarjas uduks. Tänaseks juba mitu päeva püsinud udu raskendab liiklustingimusi nii tänavatel kui lennujaamades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles