Kunda majahoovid päästis uputusest veetaseme langus

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna kattis üleujutatud aeda suures osas jääväli.
Täna kattis üleujutatud aeda suures osas jääväli. Foto: Meelis Meilbaum

Pühapäeval tõusis Kunda jõe veetase järsult ning ujutas Lontova silla juures üle tee, samuti oli täielikult veega ümbritsetud ühe elumaja aiamaja ja kasvuhoone.


Kunda linnapea Allar Aron ütles, et temani jõudis teade äkilisest veetõusust pühapäeva pärastlõunal.

"Esimene signaal oli, et Lontova teelt saab ilusa looduspildi. Kui kohale läksin, selgus, et kena foto saab küll, aga olukord oli ikka päris tõsine," meenutas Kunda linnapea Allar Aron naljaga pooleks.

Aroni sõnul on seda, et jõevesi ümbrust uputab, külmadel talvedel juhtunud ennegi, kuid nii hull pole olukord siiski olnud.

Tegelikult hakkas veetase ka tänavu tõusma ja jõgi vaikselt tavapärasest suuremaid mõõtmeid võtma paar nädalat tagasi, kuid olukord püsis normaalsuse piires.

Pühapäeval kella kolme paiku päeval aga kattis Lontova silla juures majadeni viivat sõiduteed paarikümnesentimeetrine veekiht ning ühel krundil oli vesi suuremat pahandust teinud, ümbritsedes kasvuhoonet ja aiamaja.

Kannatada saanud maja elanik Milvi kirjeldas, et kui ta pühapäeva lõuna paiku välja vaatas, voolas vesi väravast välja.

Maja ümber tuli käia kummikutega ning vesi ulatus pea nende ääreni. Esmaspäeval kattis aeda suures osas jääväli.

"Õnneks tellisime õigel ajal traktori, mis teelt ja tee äärtest lume ära lükkas, ning veetase hakkas ka iseenesest kiiresti langema," kirjeldas Allar Aron.

Lisaks traktorile olid abiks ka kohalikud inimesed, kes vee kraavidesse suunasid, kust see juba mere poole jooksma pääses.

Samuti tuli kohale päästeteenistus, kes oli valmis Kunda jõel jääd õhkima, aga kuna olukord normaliseerus, siis loobuti sellest. Kunda jõel asub Natura 2000 ala, mis on tähtis lõhe kudemispaik.

Aron ütles, et kuigi esmaspäeva pärastlõunal oli olukord kontrolli all - suurem osa jõeveest voolas ära õigest kohast ning jää alt - hoitakse sel silma peal.

Vesi tungib aga siiski tavapärasest jõesängist välja heinamaale ja elamukrundile.

Ka hakkas kohalike hinnangul veetase esmaspäeva õhtupoolikul taas tõusma.

Lontova linnaosa elanik Maret Roots ütles, et kohalike jaoks on olukord muret tekitav.

"Vesi tõuseb siin külmematel talvedel. Vesi jäätub, sellele jookseb vesi peale, mis omakorda külmub, ning nii see kuhjub," selgitas ta ning lisas, et ilmselt on viimaste aastate kõrgem jõeveetase tingitud sellestki, et enam ei paisata tsemenditehasest jõkke sooja vett.

Kuigi inimesed teeb veetaseme tõus murelikuks, on see ka ilus loodusnähtus - jää ja vee mängu käis uudistamas kümneid inimesi. "Hakka või siin pileteid müüma," ütles üks kundalane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles