Maanteeamet: autoga jääle sõitmine võib lõppeda traagiliselt

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on läbi jää vajunud auto väljatõstmine Kihnu jääteel 2007. aasta märtsis.
Pildil on läbi jää vajunud auto väljatõstmine Kihnu jääteel 2007. aasta märtsis. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Maanteeamet hoiatab, et suvalises kohas mere või muu veekogu jääle autoga sõitmine on ülimalt ohtlik ja võib lõppeda traagiliselt.

Maanteeamet tuletab meelde, et sel talvel ei ole avatud ühtegi jääteed.

Kas või millal ametlike jääteede rajamine mandri ja Lääne-Eesti saarte vahel võimalikuks osutub, ei oska hetkel keegi ennustada. Vaatamata sellele, et külmaperiood on kestnud kaua, ei ole tingimused jääteede rajamiseks soodsad. Nõutud minimaalne jää paksus on paiguti küll saavutatud, kuid jääl on paks lumekiht, mis takistab külma ligipääsu ja ei lase jääl edasi pakseneda.

Takistuseks on ka lume- ja jääkihi vahel olev vesi. Samuti on jää kohati urbne, esineb jääpanku ja rüsijääd. Kõik see takistab jäätee rajamist.

Maanteeamet on valmis jääteede rajamiseks kohe, kui tingimused selleks on saavutatud. Sel eesmärgil jälgitakse jää moodustumist ja selle kvaliteeti, tehakse nn jääluuret. Jääteede rajamist soodustaks tugev sula, millele järgneks taas pakane, abiks oleks ka veetaseme tõus. Kuid jääteed ei saa rajada enne, kui maanteeamet on veendunud, et tagatud on kõige tähtsam - sõitjate ohutus.

Pärastlõunal enne kella nelja olid põhi- ja suurematel tugimaanteedel sõidujäljed, piirkonniti rajad valdavalt kuivad või soolaniisked. Paiguti on sõidujälgede ja
radade vahel ning teede laiendustel soolalumesegu või kinnisõidetud lund. Lumiste ja libedate teeoludega tuleb arvestada aga kõrvalmaanteedel.

Ilm oli sademeteta. Nähtavus oli udu tõttu piiratud Haju maakonnas. Teepinna temperatuurid jäid vahemikku -8 kuni -16 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles