Tänavu kestis klimaatiline suvi 130 päeva

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võsu rand.
Võsu rand. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Tänavu tuli suvi varakult, keskmine ööpäeva õhutemperatuur püsis ülevalpool 13 soojakraadi 130 päeva järjest.

Meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi peaspetsialist-klimatoloog Ain Kallis ütles Postimehele, et klimaatiliseks suveks loetakse perioodi, mil õhutemperatuur püsib pidevalt ülevalpool 13 soojakraadi. «Selle temperatuuri juures õitsevad pihlakad ja peenras kasvavad köögiviljad.»

Ta märkis, et sel aastal tuli suvi mullusest märksa varem, Võrus ja Tartus juba 7. mail. Eelmisel aastal tõusis õhutemperatuur Lõuna-Eestis püsivalt üle 13 kraadi alles 6.-8. juunil, saartel ning läänerannikul üle poole kuu hiljem.

Eelmisel aastal kestis klimaatiline suvi septembri alguseni, tänavu aga septembri keskpaigani. Meteoroloogiline suvi lõppes juba 31. augustil ja astronoomiline lõppes põhjapoolkeral 23. septembril.

Kallis lisas, et 130 päeva pole veel aga rekordiline suve pikkus. Klimatoloog Jaak Jaaguse andmeil oli rekordiline suvi aastal 1975 Võrus, kus see kestis 144 päeva. Õige lühike oli suvi 1987 aastal Väike-Maarjas, toona jagus sooja vaid 36 päevaks. Kõige varem saabus suvi Kagu-Eestisse 25. aprillil 1982. aastal, toona jõudis soe põhja alles juunis.

Talveilma prognoosimist nimetas Kallis praegu kohvipaksu pealt ennustamiseks, kuid märkis, et mitmed ilmateenistused ennustavad meie piirkonnale võrdlemisi pehmet talve.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles