Ilmatark: kui oktoober teeb metsa lehtedest lagedaks, on talvel pehmet ilma oodata

, ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvatarkus ütleb, et kui oktoober teeb metsa lehtedest lagedaks, on talvel pehmet ilma oodata
Rahvatarkus ütleb, et kui oktoober teeb metsa lehtedest lagedaks, on talvel pehmet ilma oodata Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Nii nagu astronoomiline sügis algas, läksid ilmad sügiseseks ja õhutemperatuur langes prognoositust isegi madalamale. Tõsine öökülm oli Lõpel vastu neljapäeva, kui öine õhutemperatuur langes alla miinus nelja kraadi.

Selle nädala sademete hulk ei ole seni eriti suur olnud, Lõpel kuus millimeetrit.

Järgmise nädala teisipäevast algab oktoober, mida nimetatakse ka vihma- ja porikuuks. Pikem prognoos lubab temperatuuri ja sademete poolest keskmist oktoobrit.

See laupäev ja pühapäev võivad tulla vahelduva ilma ja kohatiste sajuhoogudega ning vahel on päikestki näha, esmaspäev ja teisipäev on vihmasemad.

Öökülma on karta kogu järgmise nädala ulatuses ja päevatemperatuur ei ületa kümmet soojakraadi.

Prognoosi järgi peaks kesknädalast saabuma kõrgrõhkkonnad, mistõttu jääb vihmasadu järele. Enamikul päevadest puhub põhjakaare tuul ja seetõttu ongi ilmad jahedad.

Vanasti öeldi, et oktoober ei ihalda vankriratast ega reejalast, ja arvati, et kui oktoober teeb metsa lehtedest lagedaks, on talvel pehmet ilma oodata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles