Täna-homme võib sadada teralist lund

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimeseks lumeks ei saa saabuvat sadu siiski nimetada
Esimeseks lumeks ei saa saabuvat sadu siiski nimetada Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Jahedaks muutunud õhu tõttu võib täna ja homme sadava vihma seas olla ka teralist lund.

«Õhumass on nii külm, et vihma sekka võib kohati tulla teralist lund,  suurt lund küll ei tule,» ütles ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljak Postimehele.

Eelolev öö on kõige külmem, sisemaal võib tulla 1-2 kraadi külma, mujal ennustab ilmateenistus kuni +4, rannikul kohati +7 kraadi.

Sademed, mille selle sekka võib 50-protsendilise võimalusega teralist lund visata, tekivad peamiselt täna päeval, ütles Paljak. «Kui selliseid sademeid veel homme tuleb, siis peamiselt Kirde-Eestis, võib-olla ka pisut Kesk-Eestis.»

«Aga öösel on sadusid vähe, kõige tõenäolisemalt Kirde-Eesti. Homme õhtupoole on taas rohkem vihmahooge, ning siis on samuti 50-protsendiline võimalus, et selle seas võib tulla teralist lund,» lausus sünoptik.

«See ei ole aga mingi esimese lume juhtum. Põhiline sadu on ikka vihm, sinna sekka võib rabistada teralist lund.» Suure tõenäosusega lumist katet maapinnale ei teki, lisas Paljak.

Paljak selgitas, mis vahe on suviti sajaval rahel ja praegu tekkida võival teralisel lumel. «Rahe tekib siis, kui arenevad võimsad kõrged rünksajupilved, umbes 10-12 km kõrgusel. Kui seal piisad üles-alla hüplevad, siis sellisel kõrgusel need külmuvad ja tekkivad terad ei jõua alla tulles enne maapinnale sadamist ära sulada.»

«Praegusel juhul on lihtsalt õhumass nii külm, et ka juba kilomeeter maapinnast kõrgemal on miinuskraadid. Sellisel kõrgusel olevates pilvedes kujunevad tahked sajuosakesed,» rääkis Paljak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles