Imetabane loodusnähtus ennustab pikka ja karmi talve

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollane päevasammas seisis 1. jaanuari hommikutaevas ligi pool tundi.
Kollane päevasammas seisis 1. jaanuari hommikutaevas ligi pool tundi. Foto: Mark Soosaar

Riigikogu liige ja filmimees Mark Soosaar saatis Pärnu Postimehe toimetusele aasta esimestel päevadel Manijal pildistatud fotod haruldastest loodusimedest: kuldsest päevasambast ja punasest päevaküünlast. Viimane pidi vanade kihnalste arvamust mööda ennustama karmi ja pikka talve.


Soosaare teatel seisis kuldne päevasammas 1. jaanuari hommikutaevas ligi pool tundi, punane päevaküünal aga liikus ja muutis 2. jaanuaril oma kuju poole tunni jooksul enne loojangut. Päike laskub Manijalt vaadates Kihnu metsa taha.



„Poisikesepõlvest Audrus mäletan, et rannarahva arvates toob uusaaastahommikul veritsev taevas ei muud kui sõda. Oli ka põhjust karta, sest viimasest suurest tapatalgust oli möödas vaid mõni aasta ning Vene hävitajad ulgusid nii ööl kui päeval lahe kohal. Õnneks oli tänavune uusaastahommik kuldne - ehk see toob meile paremaid aegu?“ kirjutas Soosaar.



Uue aasta teisel päeval Kihnu kohal lehvinud päevaküünalt nägi filmimees elus esimest korda. „Manijal elavad vanad kihnlased arvavad, et see tähendab väga pikka ja karmi talve. Ju näeme!“ ütles Soosaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles