Uusaastaööl tuleb parajalt krõbe ilm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile sadas Tallinnas lund terve päev, tuues linlaste südameisse talverõõmu ja aastavahetuse ootust.
Eile sadas Tallinnas lund terve päev, tuues linlaste südameisse talverõõmu ja aastavahetuse ootust. Foto: Mihkel Maripuu

Kuni 13 kraadi külma ootab uut aastat õues vastu võtvaid inimesi, seega tasub selga tõmmata soojemad riided, tõmmata mütsid silmini ja panna valmis soojad joogid.



Lumelabidad võib aga koju jätta, sest tee puhtaks lükkamiseks uusaastaööl tõenäoliselt vajadust pole. Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut ennustab vaid kohatist vähest lumesadu.



Küll võib krõbedat talvetunnet tekitada tuul, mis pöördub kirdesse ja itta ning tugevneb uue aasta hommikuks 4–9, saar­tel ja rannikul 7–13 meetrini sekundis.



Kuigi rannikul on külmakraade vähem kui sisemaal, teeb vingem tuul selle tasa, nii et kõikjal Eestis tunnevad inimesed uusaastaööl pakast ühtemoodi.



Leebemaks ei muutu ilm ka nädalavahetusel, kui uusaastapidustused juba peetud. Isegi päevasel ajal võib külma tulla 13 kraadi, ööst rääkimata.



Kõigile neile, kes järgivad vana tarkust, mille järgi pole halba ilma, vaid ainult ebasobiv riietus, toob nädalavahetus aga talverõõmu. Lund on sadanud piisavalt ja seega võib suusad keldrist välja tuua.



Eestis on ligi 35 suusarada. Head võimalust uurida, milline olukord radadel valitseb, pakub lumeinfo kodulehet http://sport.err.ee/lumeinfo.php.



Sinna kirjutavad Eesti terviseradade arendusprojekti juht Jaanus Pullese sõnul rajameistrid kõige uuema info radade seisukorra kohta. Veebilehe kasutajad saavad jagada ka oma arvamusi.



Kui lund sadama hakkab, siis lastakse suusatajatel sportida, kuni valget aega jätkub. Pärast seda sõidab rajameister uuesti korraliku raja sisse. Parim aeg raja sissesõitmiseks ongi Pullese sõnul hilisõhtu, sest siis saab rada öösel rahulikult seista. Nii ootab hommikul suusatajaid külmunud põhjaga rada, mis ei muutu pudedaks.



Hullu pole isegi sellest, kui vahepeal kolm-neli sentimeetrit lund juurde tuleb. Kui lund sajab liiga palju, tuleb hommikul rada uuesti sisse sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles