Merikotkad ja hõbekajakad hävitavad kormorane

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kormoranid
Kormoranid Foto: Henn Soodla/Pärnu Postimees

Kalameestele palju meelehärmi põhjustanud kormoranide arvukuse vähendamise on inimese kõrval oma mureks võtnud ka merikotkad ja hõbekajakad, kirjutab Saarte Hääl.

«Merikotkas eelistab suuri kormoranipoegi, aga eks nad võtavad vanalinde ka,» ütles Eesti maaülikooli teadur Kalev Rattiste, kelle sõnul kütivad merikotkad kormorane nende pesitsuskoloonias, mis on kotkastele oma külluse poolest nagu restoran.

Kormoranide aina sagedasemat sattumist merikotkaste toidulauale võib seletada kaitsealuste merikotkaste arvukuse suurenemisega Eestis. Kui veel 1970-ndate algul oli Eestis 10–15 paari merikotkaid, siis eelmise aasta seisuga oli neid Eestis pesitsemas juba 220–250 paari ning koos mittesuguküpsete isenditega elab Eestis keskeltläbi 1000 merikotkast, rääkis Kalev Rattiste.

Kui palju kotkad kormoranide arvukust vähendavad, ei osanud Rattiste öelda, kuid merikotkal on tema sõnul kindlasti oma roll selles, et Matsalust on kadunud kormoranide Tondirahu koloonia.

Sarnaselt kotkaga hävitavad kolooniates kormoranide poegi ka hõbekajakad, kes kisuvad linnupoegi lausa pesast välja ja tapavad neid vanalindude silme all.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles