Märgistatud aknaklaas võib säästa linnu elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimastel päevadel on sagenenud teated akende ja klaasfassaadiga kokku põrganud rändlindudest. Palju õnnetusi on juhtunud musttihaste ja teiste rändel olevate värvulistega, kuid Tallinnas on leitud ka mitu herilaseviud, teatab Eesti ornitoloogiaühing.

Linnud põrkavad hoonetega kokku sellepärast, et paljud neist ei taju klaasi takistusena. Samuti eksitab linde klaasilt peegelduv taevas või taimestik. Kokkupõrge klaasiga võib linnule lõppeda nii kerge põrutuse kui raskema vigastuse ja hukkumisega.

Lindude kokkupõrkeid klaaspindadega saab vältida, kui muuta suuremad klaaspinnad neile nähtavaks. Selleks võib ette tõmmata kardinad või kleepida ohtlikele akendele paberist kaunistusi või märgistada aknaklaasid maalriteibiga. Püsivamad lahendused on madala peegeldusteguriga ja dekoorklaasid ning akende katmine peegeldust vähendava kilega.

Kui leiate uimase linnu, tõstke ta ohutusse kohta põõsa või taimepuhma sisse, mis oleks päikese eest varjus. Kui lind on saanud vaid kerge põrutuse, toibub ta mõne aja möödudes ja lendab edasi. Hukkunud või vigastatud kaitsealustest liikidest tuleks teatada lühinumbril 1313.

Tallinna keskkonnaamet ja Eesti ornitoloogiaühing kaardistavad lindudele ohtlikke hooneid, mille juurest on leitud palju uimaseid, vigastatud või hukkunud linde. Selleks palutakse Tallinnas asuvatest linnuohtlikest hoonetest teada anda Tallinna keskkonnaametile aadressil keskkonnaamet@tallinnlv.ee, mujal Eestis aga Eesti ornitoloogiaühingule aadressil eoy@eoy.ee. Kirjas tuleb märkida hoone aadress, lindude liik (kui on teada) ja arv ning võimaluse korral lisada fotod leitud lindudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles