Jõululaupäevaks on oodata sulailma

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõululaupäevaks on oodata mitmel pool Eestis sulailma.
Jõululaupäevaks on oodata mitmel pool Eestis sulailma. Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Ilmajaam ennustab nädalavahetuseks veel külma talveilma, kuid jõululaupäevast läheb sulaks ning lume asemel sajab mitmel pool lörtsi.

Laupäeval määrab ilma Venemaal püsiva kõrgrõhuala lääneserv. Puhub nõrk muutlik tuul, päeval kagutuul veidi tugevneb. Päeva jooksul läheb pilvisemaks ja kohati võib kerget lund tulla.

Öösel ja hommikul on külma –20 kuni -26, vaid kitsal rannikuribal on vähem, päeval tõuseb -8 kuni -15° kraadini.

Pühapäeval liigub Läänemerele väheaktiivne madalrõhulohk. Aeg-ajalt sajab vähest lund. Tuul püsib kagus ja tugevneb veidi. Külma on –7 kuni -13 kraadi, öösel sisemaal kuni -16 kraadi.

Esmaspäeval tsüklon täitub Põhjamerel ja selle väheaktiivne lohk püsib Läänemerel, põhjustades kerget lumesadu ka Eestis. Tuul nõrgeneb ja on muutliku suunaga. Külma on öösel –11 kuni -17 kraadi, saarte rannikul vähem, päeval –8 kuni-13 kraadi.

Teisipäeval madalrõhulohk liigub Läänemerelt põhja poole. Samal ajal tugevneb uus kõrgrõhuala keskmega Musta mere lähedal.

Tuul pöördub lõunasse ja kagusse ning tugevneb. Kohati sajab vähest lund, päeval võib esineda pinnatuisku. Öösel on külma –12 kuni 17 kraadi, päeval tõuseb –8 kuni-13 kraadini, saarte rannikul kuni -2 kraadini.

Kolmapäeval tekib tõenäoliselt Taani kohal uus madalrõhuala ning see võib süveneda ning suunduda Põhjalahele.

Algul tugevneb kagutuul 10-17 m/s, päeval pöördub tuul lõunasse-edelasse ja püsib tugev. Hommikul saartelt algav lumesadu ja tuisk levib mandrile, saartel läheb sadu päeval lörtsiks.

Õhutemperatuur on öösel –8 kuni -13, päeval tõuseb 0 kuni -5 kraadini, saartel ja läänerannikul läheb sulaks. Sulailma tõenäosus saartel ja läänerannikul on 50 protsendi lähedal.

Neljapäeval tsüklon hääbub Põhjalahe kohal, kuid edelasse pöördunud tuul kannab sulailma ida poole edasi. Ajuti sajab lund või lörtsi, saartel ja rannikul võib ka vihma tulla.

Idapoolsetes maakondades püsib väike miinus, lääne pool on 0 kuni +2, saarte rannikul +4 kraadi. Sulailma tõenäosus saartel ja läänerannikul on 50 protsendi lähedal.

Reedel on Eesti kohal madalrõhuvöönd, mis pikkamööda itta nihkudes pöörab tuule põhjakaarde. Ajuti sajab lund ,rannikul ka lörtsi. Õhutemperatuur langeb 0…-4°C-ni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles