Lähiajal saab näha langevaid tähti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähiajal saab näha langevaid tähti
Lähiajal saab näha langevaid tähti Foto: AFP / Scanpix

Lähinädalatele langeb kahe meteooriparve aktiivsuse tipp ja ööl vastu tänast, 14. detsembrit oli taevas suur hulk langevaid tähti.

Geminiidid on meteoorivoolud, mida saab jälgida Kaksikute tähtkujus olevas väga heleda Castor tähe suunast, kirjutab AFP.

Geminiidide tipphetk oli täna varahommikul, kui neid langes umbes 70 tunnis. Seda sai näha küll vaid juhul, kui lumesadu ei seganud.

Meteoore saab näha  veel paaril järgmisel ööl, kui taevas selgemaks muutub.

Geminiidide juures on huvitavaks faktiks see, et neid ei tekita komeet, vaid asteroid Phaeton. Astronoomid ei tea, kuidas Phaetoni orbiidile kosmiline prügi tekkis, kuid oletatakse, et tegemist on kokku tõmbunud komeedituuma jäänustega.

Ei välistata ka seda, et kunagi põrkas Phaeton kokku mõne teise asteroidiga ning tegemist on sellel kokkupõrkel tekkinud jäänustega.

Ursiide on võimalik jälgida alates 19. detsembrist kuni jõululaupäevani. Väikese Vankri tähtkujus nähtav meteoorivoolu maksimum arvatakse olevat 22. detsembril. Ursiide tekitab komeet Tuttle.

Tavapäraselt on ursiide küllaltki vähe, sel aastal aga arvatakse, et neid on rohkem. Põhjus on selles, et Maa läbib komeet Tuttle`ist tekkinud kaks osakeste pilve. Maa läbib esimese pilve 22. detsembri hommikul, teist pilve riivab natuke hiljem.

Meteoor  on Maa atmosfääri sattunud meteoorkeha poolt põhjustatud valgus-, heli-, elektri- jm nähtuste kompleks.  

Meteoorivoolu nimetatakse ka tähesajuks. Voolu ajal võib tunnis näha 100 – 100 000 meteoori. Voolu aktiivsust mõõdetakse ühes tunnis loendatud meteooride arvu järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles