Birdwatch 2009 loendas kokku ligi 3 miljonit lindu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändlinnud.
Rändlinnud. Foto: Margus Ansu.

Traditsiooniline rahvusvaheline linnuvaatlus Birdwatch 2009 toimus sel aastal 3. ja 4. oktoobril, üritusest võttis osa 35 Euroopa riiki, kus korraldati üle 1800 linnuvaatlusürituse ning vaatlejad panid kahe päeva jooksul kirja ligi 3 miljonit lindu.

Eestis koordineeris rahvusvahelist linnuvaatlust Birdlife Internationali siinne partner Eesti Ornitoloogiaühing, kokku laekus 74 vaatlusankeeti, mille koostamisel osales vähemalt 168 inimest, vahendas ühingu pressiteade.

Ankeedi täitjad vaatlesid Eestis kokku üle 180 000 isendi 169 liigist. Linnuhuviliste indu kahandas kindlasti kehv ilm, mis teisel päeval oli koguni nii hull, et mitmed
kavandatud linnuretkedki ära jäeti. Vaatlejate sõnul mõjutas ilm ka linnustikku - sel ajal tavapärane rändeliikumine oli väga nõrk.

Kõige pikemad liiginimekirjad saabusid oodatult Saaremaalt Sõrve linnujaamast (99 liiki) ja Lääne-Eestist Põõsaspealt (94 liiki). Kirja pandud isendite arvult edestas Põõsaspea aga Sõrvet - vastavalt 32 704 ja 24 729 isendit. Tavavaatlejatest kogusid parimad üle 80 liigi ja üle 10 000 loendatud isendi.

Kõige arvukamateks liikideks olid valgepõsk-lagle, metsvint ja viupart. Nimekirjades kõige sagedamini esinenud liikideks olid seekord aga rasvatihane, hallvares, pasknäär ja ronk. Põnevamad kohatud liigid linnuvaatluspäevadel olid väikepütt, rabapistrik, lõunatirk, randkiur ja koldvint.

Eesti Ornitoloogiaühing tänab kõiki, kes linnuvaatlusel osalesid, üritusi korraldasid ja aitasid tulemusi kokku võtta. Tulemustega saab tutvuda EOÜ kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles