Lume asemel leiab jõulukuul metsast kukeseeni

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukeseened jõulukuul.
Kukeseened jõulukuul. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Ehkki pühapäeval kuulutati välja esimene advent ja algas jõulukuu, lubavad püsivad soojakraadid veel metsas seenelgi käia.


Virumaa Teataja korjas eile, detsembrikuu esimesel päeval Uhtna lähedalt metsast korraliku sousti jao kukeseeni.



Harilikud kukeseened (

Cantharellus cibarius

) detsembris pole iseenesest siiski kuigi haruldased. Uhtna mees Juhan Pikkoja rääkis, et kolm aastat tagasi oli ta kukeseeni korjanud 14. detsembril.



Tavapärase sügisese metsaskäiguga praegust võrreldes on vahe selles, et liiga hasarti sattuda ega end metsa unustada ei maksa, sest pimedus on kiire saabuma.



Samuti ei taha hilissügisesed seened end kui­gi kergelt kätte anda: lagedamatest kohtadest, kust tavaliselt kukeseeni leitud, polnud midagi võt­ta, küll aga rohu seest ja oksaraagude alt.



La­ge­dal on vahepealne külm ilmselt oma töö teinud.



Nii et kui tahtmist ja viitsimist, võib teisi seenele saata või sinna ise minna küll.



Rakvere kandi mees Valdo Einmann rääkis, et tänavune sügis on olnud oma näolt ja tem­peratuurilt eriline. Ta tuletas meelde eelmist aastat, kui samal ajal katsid kõikjal maad suured lumehanged.



"Jõulukuu esimese päeva ennelõunal oli metsas soe ja peaaegu hääletu, kostis vaid nõrk metsakohin. Metsa all oli täiesti hämar," kirjeldas Einmann.



"Veel teel olles tibutas imepeenikest vihma. Mets ja liivakad metsateed olid kuivemad, kui oleks osanud arvata."



Ta lisas, et aeg-ajalt kollendas maast vastu pisi­ke­ne kukeseen või teine nagu nööp. Sageli viisid segadusse samblal heledana paistvad poolikud sarapuupähkli koored.



Metsast lahkumise ajaks kogunes korvipõhja paar pihutäit kukeseeni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles