Hiigelmeduusid ohustavad Jaapani kalatööstust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inimtegevuse tõttu merede ökosüsteemides võimule tõusnud meduusid ohustavad Jaapani kalatööstust, sest just sealsetes vetes vohab maailma suurim meduus Nomura.


Merebioloogide sõnul on meduuside arvukus ülepüügi, merevees üha suureneva lämmastiku ja fosfori hulga, ülemaailmse kliima soojenemise ning muu inimtegevuse tõttu pidevalt kasvanud ja nendest on kalurite jaoks kujunenud tõsine probleem, vahendas Reuters.

Just Jaapani vetes elab maailma suurim meduus nimega Nomura, mis võib kaaluda rohkem kui sumomaadleja - teadlaste kinnitusel võib hiiglaslik millimallikas kaaluda enam kui 300 kilogrammi ja selle läbimõõt võib ulatuda üle kahe meetri.

Jaapani ekspertide sõnul võib meduuside tekitatud kahju kalatööstusele sel aastal küündida 100 miljoni dollarini. Meduusidel õnnestus uputada isegi 10 tonni kaaluv Jaapani kalalaev, mis püüdis kalavõrku hulgaliselt ohtlikuid molluskeid. Viimased tõmbasid laeva esmalt külili ja seejärel vedasid traaleri juba merepõhja.

Ka ei suuda kalad meduuside arvukust enam kontrolli all hoida. Kuna mõlemad toituvad planktonist, siis kaldub vaekauss üha enam meduuside poolele, kes muuhulgas toituvad ka kalamarjast ja -maimudest, mis samuti kalade arvukust vähendab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles