Uuring: Antarktise jää sulab arvatust kiiremini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktise mandril oli 15 miljonit aastat tagasi soojaperiood
Antarktise mandril oli 15 miljonit aastat tagasi soojaperiood Foto: AFP / Scanpix

Ida-Antarktise jääkate, mis seni arvati kliimasoojenemisest puutumata olevat, on alates 2006. aastast miljardite tonnide võrra kahanenud ja võib tulevikus meretaset tõsta, selgus uuest uuringust.


Pühapäeval ajakirjas Nature Geoscience avaldatud uuring näitab, et väiksema, kuid ebastabiilsema Lääne-Antarktise jääkatte mass kahaneb samuti.

Teadlased tunnevad muret, et kerkiv õhutemperatuur kõikjal maailmas võib kiiresti hävitada Lääne-Antarktise, kus asuv külmunud vesi võib ookeanite veetaset kuni viie meetri võrra tõsta.

Texase ülikooli professor Jianli Chen ja tema kolleegid analüüsisid seitsme aasta andmeid ookeani veetaseme ja jääkatte suhte kohta.

Andmed koguti kahe GRACE-satelliidiga, mis mõõdavad muutusi Maa gravitatsiooniväljal.

Kooskõlas varasemate uuringute avastasid nad, et Lääne-Antarktisest jõuab ookeanisse keskmiselt 132 miljardit tonni jääd aastas.

Esmakordselt avastati, et ka Ida-Antarktise mass kahaneb umbes 57 tonni võrra aastas. Teadlased märkisid samas, et veamarginaal on pea sama suur kui kahanemise määr, mis tähendab, et tegelikult võib see olla vaid mõni miljard tonni või üle 100 tonni aastas.

Seni arvasid teadlased, et Ida-Antarktis on «tasakaalus», mis tähendab, et selle mass kasvab sama palju kui see kahaneb.

«Seega viitavad andmed viimastel aastatel jäämassi kadumise kiirenemisele kogu mandril,» järeldasid autorid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles