Jälgimisseadmega kured-kotkad jõudsid talvituskohtadesse

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kotkaklubi poolt jälgimisseadmega varustatud 15 kurest-kotkast on enamik saabunud oma talvituskohtadesse.




«Üle Euroopa on kõige rohkem tekitanud furoori suur-konnakotkas Tõnn, kes eelmisel sügisel sai pesapojana GPS-saatja ning lendas tänavu teist korda Hispaaniasse talvituma,» rääkis Kotkaklubi liige Urmas Sellis.



Eriliseks teeb Tõnni see, et ta on ohustatud liigist, kellest Eestiski pesitseb vaid mõni paar. Pealegi lendavad meie linnud enamasti otse lõunasse.



Praegu on Kotkaklubil liikvel 12 saatjaga must-toonekurge, kaks suur-konnakotkast ja üks kalakotkas.



Neist on Etioopiasse ja Iisrae­li jõudnud kaks must-toonekurge. Tšaadis ja Sudaanis on kolm must-toonekurge ja üks kalakotkas. Türki lendas kaks noort must-toonekurge ja üks suur-konnakotkas.



Must-toonekurgedest on vanim tegija Lääne-Virumaalt pärit Raivo, kes sai saatja selga 2006. aastal. Tema saatjat, mis töötab päikesepatareidel, seni vahetatud pole.



Sellise sõnul talvitub lind jõuludeni Iisraeli kalatiikidel. Seejärel jätkab ta retke Kenya ja Tansaania piirialadele, kus veedab kuni poolteist kuud.



Tagasi jõuab Raivo tavaliselt 15. aprilli paiku. Kotkad naasevad aprilli alguses.



Sellise sõnul on plaan luua internetis võimalus seljakottidega linde jälgida. «Kuna tegeleme sellega hobi korras, siis tähtaega öelda ei julge,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles