Maailma liidrid toetavad lõpliku kliimaleppe edasilükkamist

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama ja teised maailma liidrid toetasid plaani, mis aitab vältida detsembrikuise Kopenhaageni kliimakohtumise läbikukkumist.


Tegemist on kahekäigulise kavaga, mille esitas üleilmset kliimakonverentsi võõrustava Taani peaminister Lars Lokke Rasmussen, vahendas uudisteagentuur BNS. 

Kava eesmärgiks on saavutada Kopenhaagenis esmajoones põhimõtteline kokkulepe, hilisemasse faasi jääks juriidiliste üksikasjade kooskõlastamine, nii et siduvate lepeteni ei jõutaks enne 2010. aastat.

«Arvestades ajafaktorit ja erinevate riikide olukorda, peame me lähinädalatel keskenduma sellele, mis on võimalik ja mitte laskma oma tähelepanu hajutada asjadega, mis ei ole võimalikud,» ütles Rasmussen Singapuris Aasia ja Vaikse Ookeani Majanduskoostöö (APEC) ühenduse tippkohtumisel.

«Kopenhaageni kokkulepe peaks andma mandaadi juriidiliste läbirääkimiste jätkamiseks ja määrama nende lõpptähtaja,» ütles kliimakonverentsi võõrustaja, kes tutvustas oma ettepanekut APECi tippkohtumisel hommikusöögilauas.

Rasmusseni kaheastmelise plaani järgi keskendutaks 7.- 18. detsembrini Kopenhaagenis poliitilise kokkuleppe sõlmimisele, pärast seda aga asutaks aeglasemalt, kuid siiski tähtajaga läbi rääkima saastenormidest, rahastamisest ja tehnoloogiast.

APECi kohtumine oli viimane suurem maailmaliidrite kogunemine enne ÜRO kliimatippkohtumist, mille eesmärgiks on kiirendada kliimamuutuse vastu võitlemise püüdlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles