Boliivia ametnikud: veetase Titicaca järves on ohtlikult madal

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suni saare Challa Pampa sadam Titicaca järvel.
Suni saare Challa Pampa sadam Titicaca järvel. Foto: Reuters / Scanpix

Veetase Peruu ja Boliivia piiril asuvas Titicaca järves on vajunud viimase 60 aasta madalaimale tasemele, teadlased süüdistavad sellest kliimamuutust.


Nelja tuhande meetri kõrgusel paikneva maailma ühe enim laevatatava järve veetase oli viimati nii madalal tasemel 1949. aastal, vahendas AP. Suur osa veest satub järve liustike sulamise tõttu.

Aprillist saadik on veetase alanenud 81 sentimeetri võrra, rääkis Boliivia meteoroloogiateenistuse esindaja Felix Trujillo. Ühe põhjusena tõi ta välja selle, et piirkonna vihmaperiood on lühenenud kuuelt kuult kolme kuuni.

Suurimaks põhjuseks peab Trujillo jääliustike kahanemist Andides.

Mereväekapten Jorge Ernesto Espinoza rääkis telekanalile ATB, et Lõuna-Ameerika suurim järv taandub 2-3 sentimeetrit nädalas.

Ligikaudu 2,6 miljonit inimest on Titicacast ühte või teist moodi sõltuvad.

Üheks näiteks liustike sulamisest on Boliivias merepinnast 5000 meetri kõrgusel asuv Chacaltaya.
Ekvaatoril asuv Boliivia ainus suusakeskus muutus kasutamiskõlbmatuks liustiku sulamise tõttu. Praeguseks on jäämassiivist jäänud alles 50 ruutmeetrit.

Uurijad ennustavad, et Andide liustikest kaob suur osa ära järgmise mõnekümne aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles