Koaalad võivad 30 aasta pärast välja surra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koaala Sydney loomaaias. Mõnes Austraalia paigas on koaalad juba praegu välja surnud.
Koaala Sydney loomaaias. Mõnes Austraalia paigas on koaalad juba praegu välja surnud. Foto: Sydney Wildlife World

Austraalia kukkurkaru võib olla juba 30 aasta pärast välja surnud, hoiatasid eile looduskaitsjad, kelle arvates tuleks üks Rohelise Mandri populaarsemaid loomi viivitamatult ohustatud liigiks kuulutada.

Austraalia Koaalafondi teatel näitas hiljutine uuring, et viimase kuue aasta jooksul võib koaalade arv kliimamuutuse, haiguste, võsapõlengute ja inimtegevuse tõttu olla vähenenud rohkem kui poole võrra, vahendas AFP.

Kui 2003. aastal ulatus isendite arv 100 000ni, siis uuring näitas, et praegu on neid Austraalia mandril alles vaid 43 000 kuni 80 000, ütles fondi tegevjuht Deborah Tabart ringhäälingule ABC. Paljud lõppesid sugulisel teel levinud klamüüdia puhangu tõttu, teised jäid metsade harvendamise ja kliimamuutuse tagajärjel ilma oma elupaigast.

«Koaalasid on vähem kõikjal, kuhu me vaatame,» ütles Tabart Reutersile. «Pole puud, pole [koaalat]. Kui puude mahavõtmist jätkata, ei jää koaalasid enam alles.»

Austraalia ida- ja lõunaosa eukalüptimetsades elavad koaalad on oma toitumisharjumustes äärmiselt pedantsed. Soojem ja kuivem ilmastik on vähendanud nende põhitoidu ehk eukalüptilehtede toiteväärtust, mistõttu surevad loomad ka alatoitumusse.

Teadlased on leidnud tõendeid, et teatud paikades on koaalad juba praeguseks välja surnud ning idarannikul on isendite arv järsult vähenenud. Näiteks Queenslandi osariigi põhjaosas ei suutnud kaheksaliikmeline meeskond neli päeva väldanud otsingutel leida ühtki koaalat, olgugi et alles kümne aasta eest oli neid seal 20 000.

«Kliimamuutus on hakanud koaalade populatsiooni mõjutama,» ütles Tabart, kelle sõnul viitavad 80 000 puu ülevaatusel põhineva uuringu tulemused, et kui valitsus ei sekku, on liik 30 aasta pärast välja surnud. Looduskaitsjad palusid koaalad ohustatuks kuulutada ka 2006. aastal, kuid tulemuseta.

Valitsuse erikomitee annab koaalade osas oma soovituse tuleva aasta keskpaigaks, kuid selle esimehe sõnul ei mõjuta nende otsust koaalade populaarsus rahva seas. «On palju karismaatilisi liike. Me ei pööra sellele tähelepanu,» ütles Bob Beeton. «Kaaluksime koaalat sama hoolsalt ja pühendunult, kui ta oleks mürkmadu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles