Põud ja vihm ajasid murelid lõhki

Egon Valdaru
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhki läinud murel
Lõhki läinud murel Foto: Elmo Riig / Sakala

Sajuhoogude mõjul on murelid hakanud lõhenema ning kui vihmad jätkuvad, võib saak kesiseks jääda.

Polli aiandusuuringute keskuse teadlane Heljo Jänes arvas, et kuigi lõhenemise peapõhjus on tugev vihm, soodustas seda varem väldanud pikk põuaperiood, kirjutab Sakala.

Pollis on lõhkisi marju märgata Venemaalt pärit «Iputj» sordi puudel ja väikseid kahjustusi on ka teistel uuematel sortidel.

Heljo Jänes kinnitas, et kergemini lõhenevad just välismaalt pärit sordid. «Üks põhjus on kindlasti see, et meil aretatud mureli viljad ei ole nii suured kui välismaa sortide omad, mistõttu vilja konsistents on tugevam,» rääkis teadlane.

Veel on Jänes märganud, et vihma suhtes on eriti tundlikud heledad marjad. «Pealegi kaotavad heledad murelid lõhenedes kaubandusliku välimuse ja marjad passivad ainult tööstusesse.»

Teadlane tunnistas, et kuna valminud on ainult varased sordid, ei saa vihma mõju kogusaagile veel hinnata. «Päikest on vähe olnud ja saak jääb tavalisest hilisemaks,» nentis Jänes. Ta on siiski veendunud, et vihmade jätkudes võib kahju suureks kujuneda.

Vihm soodustab ka haiguste levikut. «Murel «Tiki» pole päris valmis, aga pärast esmaspäevast vihma avastasin kobarate hulgast hallitusega kaetud vilju,» rääkis teadlane. «Kui ilm on sombune, udune ja vihmane, hakkavad seenhaigused vohama.»

Suurt kahju võib luuviljalistele teha ka mädanik. Heljo Jänes nentis, et tänavu hapukirsilt suurt saaki oodata polegi, sest neid on juba praegu puude otsas vähe.

«Ploomidel on lõhenemist vähem, aga kui valmimisajal tuleb palju vihma, võib mõnel sordil seda siiski esineda,» lisas teadlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles