Suvi oli tavapärasest soojem ja kuivem

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palav suvepäev Tartus.
Palav suvepäev Tartus. Foto: Sille Annuk / Postimees

Keskkonnaagentuuri ilmateenistuse andmetel jagus suvekuudesse nii soojemaid ja päikeselisemaid kui ka jahedamaid ja sajuseimaid päevi, kuid kolme kuu kokkuvõttes oli tegemist tavapärasest veidi soojema ning kuivema suvega.

Päikesepaistelisi tunde oli suve jooksul enam-vähem sama palju kui pikaajaline keskmine ette näeb – Eesti keskmisena paistis suvel päikest 846 tundi, päikesepaiste keskmine norm on 793 tundi.

Suve õhutemperatuur oli Eesti keskmisena 17,4 kraadi, paljuaastane keskmine suvesoojus on 15,7 kraadi. Viimati oli suvi veel soojem 2010. ja 2011. aastal, mil Eesti keskmisena oli õhutemperatuur 18,1 kraadi.

Kõige jahedam oli tänavune suvi Ristnas, kus keskmine õhutemperatuur küündis 16,5 kraadini. Kuid ka Ristnas oli suvi tavapärasest soojem, selles paigas on suve paljuaastane keskmine õhutemperatuur 15,2 kraadi.

Kõige soojem paik, sarnaselt mullusele, oli Võru, kus oli keskmiselt õhusooja 18,2 kraadi. Võru paljuaastane keskmine õhutemperatuur on 16,3 kraadi.

Tänavune soojarekord sündis 8. augustil Valgas, kus õhutemperatuur tõusis 32,5 kraadini. Eesti kõigi aegade soojarekord pärineb 11. augustist 1992, kui Võrus tõusis õhutemperatuur 35,6 kraadini.

Kõige madalamale langes suvel õhutemperatuur 24. ja 25. augustil, mil Raplamaal Kuusikul oli vaid 3,4 kraadi sooja.

Suviste sademete hulk Eesti keskmisena oli 151 millimeetrit. Tänavune suvi oli sademetevähesuselt 11. kohal alates 1961. aastast. Aastatel 1971-2000 mõõdetud pikaajalisest keskmisest oli tänavune suvine sademete hulk vaid 73 protsenti. Viimati oli suvi veel kuivem 2006. aastal, mil Eesti keskmine sajusumma oli 108 millimeetrit.

Kõige sajusem paik oli Jõhvi, kus kolme kuuga tuli vihmavett 219 millimeetrit. Seda oli siiski vähem Jõhvi paljuaastasest suvisest sademetenormist, mis on 248 millimeetrit.

Kõige kuivemalt möödus suvi Sõrves, kus kolme kuu sajusumma oli vaid 95 millimeetrit ehk 60 protsenti normist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles