Vihmasajud paisutasid jõed kallastest välja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutus Soomaal eelmisel aastal
Üleujutus Soomaal eelmisel aastal Foto: Elmo Riig / Sakala

Hiljutised vihmasajud on jõgede veetaset tublisti kergitanud ning tekitanud Soomaal väiksemat sorti üleujutuse.


Eile pärastlõunal võis näha, kuidas vesi katab Läti luhta ja külastuskeskuse juures asuvat Tõramaa luhta. Kraavid olid triiki täis ning Oksa laudrada lõppes ootamatult keset väikest järve. Tõramaa-Kildu teel voolas vesi mitmes kohas vulinal üle tee.

Riisa külas veemõõtmisi tegev Tõnis Riis mõõtis eile hommikul Halliste jõe tasemeks 229 sentimeetrit üle veemõõduposti nulltaseme, mis on 1,8 meetrit rohkem kui suvine keskmine.

«Eks ta hakka veidi juba suurvee moodi minema,» hindas ta. Selline üleujutus on Riisi sõnul sügiseti enne külmi üsna tavapärane.

Soomaa külastuskorralduse spetsialisti Rait Partsi sõnul on vesi rahvuspargi jõgedel vaheldumisi nii tõusnud kui langenud juba poolteist nädalat. Viimastel päevadel on rohkem siiski tõuse olnud.

«Näiteks teisipäeval viis vesi Lemmjõe keelemetsa matkaraja puhkekohast ära paar uut pinki, mis sinna kevadel sai pandud,» nentis Parts.

Kuusekäära talu peremees Indrek Hein rääkis, et teistel puhkeplatsidel oli ta jõudnud pingid varem kinni siduda, kuid selles kohas jõudis suurvesi temast ette. «Homme lähen neid pinke otsima,» lubas ta.

Loodusega sina peal olev Indrek Hein ennustas, et palju suuremaks praegune üleujutus ei paisu. «Öösel veel tõuseb ja siis on jokk,» nentis ta ja selgitas: «Üleval pool vesi juba langeb!»

Kui vihmad jätkuvad, võib suurvesi siiski taas hoogu juurde saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles