Galerii: Kirdetorm viis Pärnu jõest vee

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madal veeseis Pärnus Sauga jões.
Madal veeseis Pärnus Sauga jões. Foto: Lugeja pilt

Eile õhtul langes Pärnu jões veetase ligi meetri jagu keskmisest tasemest allapoole.


Kui kella 14 paiku päeval oli TTÜ meresüsteemide instituudi andmetel veeseis Pärnu sadamas 50 sentimeetri juures alla keskmise, siis kella 23ks langes veetase juba 95 sentimeetrit alla keskmise. Täna hommikuks oli veeseis tõusnud taas 50 sentimeetrini alla keskmise ning meresüsteemide instituudi ennustuse kohaselt tõus jätkub.

Pärnu jaoks tavapäratu loodusnähtuse põhjustas eile möllanud kirdetorm, mille tuulepuhangud Pärnu sadama ilmajaama andmetel ulatusid 23-24 meetrini sekundis. Balti merel puhunud tugev kirdetuul imes veeseisu madalaks kogu Liivi lahes.

Pärnu sadamakapteni Riho Printsi sõnul jäi madala veetaseme tõttu sadamast väljumata üks kaubalaev. Kuid mitte ainult veetaseme tõttu. „Liivi lahel puhus tugev kirdetuul, Ruhnu kandis kuni 25 meetrit sekundis, ja ma ei oleks ka seetõttu saanud laeva sadamast välja lubada,“ ütles Prints.

Sadamakapteni sõnutsi madal veeseis mingit kahju neile ei tekitanud. „Veetaseme tõus on hulga ohtlikum,“ väitis Prints.

Olukord oli teistsugune Pärnu jahisadamas, kus suured jahid kiilupidi mudasse vajusid ja valitses oht, et jahid saavad viga. „Olime valves ja andsime vajadusel alustel otsi järele,“ ütles Pärnu jahtklubi sadama korrapidaja Ott Tammsalu.

Tammsalu teatel rahalisi kahjusid seekordne torm ei tekitanud. Hullem oli jahtsadamas olukord paar nädalat tagasi möllanud edelatormiga, kui veetõusu ja tugeva tuulega murdusid sillaotsad, sillad kaldast eemaldusid ning katki rebiti nii elektri- kui kaamerate kaablid.

Madalaim veetase mõõdeti Pärnus 1976. aasta oktoobris - 125 sentimeetrit alla Kroonilinna nulli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles