India ookeani maades katsetati tsunamihoiatussüsteemi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsunamihoiatuse järel viidi Indoneesia Acehi provintsis läbi suurõppus.
Tsunamihoiatuse järel viidi Indoneesia Acehi provintsis läbi suurõppus. Foto: AFP / Scanpix

Ligi 20s India ookeani äärses riigis katsetati eile tsunamihoiatussüsteemi ja viidi läbi suurõppus.


ÜRO egiidi all toimunud õppustel mängiti läbi stsenaarium, mille kohaselt ähvardab piirkonnas asuvaid riike maavärina tagajärjel vallandunud hiidlaine. Sarnane juhtum leidis aset ka 2004. aastal, kui Indoneesiale kuuluvat Sumatra saart tabas tsunami, mis nõudis üle 200 000 inimelu, kirjutas BBC News.

Õppused viidi läbi kõigest kaks nädalat pärast seda, kui Vaikses ookeanis asuvate Ameerika Samoa ja Tonga elanikud sattusid hiidlaine meelevalda, mille vallandas merepõhjas kaheksamagnituudilise võimusega rappunud maavärin. Rannikult minema pühitud külade elanikest pidi 200 tsunamile alla vanduma.

Möödunud kuu lõpus tabas ka Indoneesiat tugev maavärin, mille ohvrite arv võib tõusta tuhandeteni. Kuigi Indoneesia, Malaisia, India ja Tai võimud andsid toona tsunamihoiatuse, jäi kardetud hiidlaine siiski saabumata.

Õppustel kontrolliti hoiatussüsteemide töökindlust nii Aasias, Austraalias, Lähis-Idas kui ka Aafrikas. Samuti imiteeriti inimeste evakueerimist, kannatanute abistamist ja päästetöödeks vajalikke ettevalmistusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles