Vana vaher vandus tuulele alla

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu botaaniakaaias murdus tormiga eakas vahtrapuu.
Tartu botaaniakaaias murdus tormiga eakas vahtrapuu. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tugev tuul murdis täna, kolmapäeval, kella nelja paiku pärastlõunal Tartu Ülikooli botaanikaaias vanalt vahtralt maha laias laastus kolmandiku ehk ühe hästi suure haru.


«Õnneks ükski inimene alla ei jäänud,» oli üks esimestest asjadest, mida Tartu Ülikooli botaanikaaia direktor Heiki Tamm juhtunust rääkides ütles.

Murdunud vaher on botaanikaaia üks suuremaid ja ka vanemaid puid. «Kõige suurem puu see ei olnud, aga suuruselt teine küll,» märkis Tamm. Vanust võib vahtral olla sama palju kui botaanikaaial ehk paarsada aastat.

Praegu kõigub kolme allesjäänud haruga vaher ohtlikult tuules. «Oleme inimeste pärast mures, ei või iial teada, millal järgmine haru alla tuleb,» ütles direktor.

Tuul on praegu tõesti kõva ja võib palju kurja teha, kinnitas Ülenurmel asuva Tartu lennujaama ilmateenistuse meteoroloog Ilme Tampel. Kõige tugevamate tuulepuhangute kiirus küünib 18–19 meetrini sekundis.

Vana vahtra päevad on nüüd aga loetud, sest homme võetakse puu maha. «Vaher on seest kõdunenud ja inimestele ohtlik,» selgitas Tamm.

Kevadel taotles botaanikaaed Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) oma vanade ja paratamatult ka ohtlikuks muutnud puude hooldamiseks toetust, kuid raha jäi saamata. KIK põhjendas eitavat otsust sellega, et botaanikaaed pole looduskaitseala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles