Merevee taseme tõus pole veel kriitilist piiri ületanud

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Regio spetsialistid panevad satelliidilt saadud info üleujutuste kohta enda kaardile ja nii on see arusaadav kõigile, kes internetist infot otsivad.
ASi Regio spetsialistid panevad satelliidilt saadud info üleujutuste kohta enda kaardile ja nii on see arusaadav kõigile, kes internetist infot otsivad. Foto: Ants Liigus

Eesti lääneranniku lahtedes on merevee tase edelatormi tõttu tõusnud, kuid ei ohusta veel kriitilist piiri.

Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi andmete kohaselt oli merevee tase Pärnus kella 10.40 ajal 124 sentimeetrit üle Kroonlinna nulli. Instituut ennustab veetaseme maksimumi üle 130 cm täna kella kaheks.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituut (EMHI) ennustas täna keskpäevaks merevee taseme tõusu Pärnu lahes +120...+130 cm-ni. Väinameres ulatub veetaseme tõus kuni +100...+110cm, Tallinnas +80...+90cm, Narva lahes +100...+110cm. Eesti saarte läänerannikul jääb meretase alla +70cm.

EMHI teatel on täna pilves selgimistega ilm. Aeg-ajalt sajab vihma. Puhub lõuna- ja edelatuul 7-12, puhanguti 15-18, saartel ja rannikul kuni 22 m/s, õhtuks tuul nõrgeneb veidi. Sooja on päeval 9..12°C.


Eriti kõrge merevee tase, millest alates on karta rannarajatisete üleujutamist ja vee tungimist linnatänavaile:

Pärnu, 170 cm ja kõrgem üle Kroonlinna 0 taseme

Haapsalu, 140 cm ja kõrgem üle Kroonlinna 0 taseme

Narva-Jõesuu, 160 cm ja kõrgem üle Kroonlinna 0 taseme

Tallinn, Koplis, Pirital 80 cm ja kõrgem, Kesklinna sadamas 120 cm üle Kroonlinna 0 taseme

Allikas: EMHI

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles