Karud sehkendavad ikka maantee lähistel

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talveunest ärganud kaks noort karu on taas kolinud Tartu—Viljandi maantee äärde
Talveunest ärganud kaks noort karu on taas kolinud Tartu—Viljandi maantee äärde Foto: Erakogu

Keskkonnaspetsialistide ja jahimeeste püüded peletada Tartu maantee ääres luusivad kolm noort karu eemale looduse rüppe ei ole seniajani tulemust andnud.


Viimati prooviti karusid hirmutada ning samas tabada kolmapäeval ja neljapäeval. Eelmisel ehk esimesel korral aeti mesikäppi taga septembri esimesel nädalavahetusel.

Mõlemal puhul oma panuse andnud Leie jahimeeste seltsi jahimees Heinar Pihlak ütles, et lisaks maanteeäärsele alale käivad karud ninaesist otsimas ühe teeäärse talu õuel.

«Taluperemees helistas, et astus õue ja karu vaatas vastu,» rääkis ta. «Nii juhtus üsna mitmel päeval.»

Pihlak märkis, et oktoobri lõpuni kestval jahihooajal on Viljandimaal õigus küttida neli täiskasvanud karu.
«Neid kolme karu keegi laskma ei hakka,» jätkas ta.

«Esiteks on nad veel noored ja teiseks ei tulista ükski õige jahimees sellist looma, kelle kohta on teada, et ta on inimesega harjunud.»

Jahimees lisas, et küti kuuli ette on sattunud algul inimeste juures kasvanud, kuid hiljem metsistunud loomi, kelle lapsepõlve kohta on märgised infot andnud pärast mahalaskmist.

Tartu maantee ääres toimetavad päntajalad pole veel kaheaastasedki, kaks on emased ja üks isane.

Esimese aasta kasvasid nad Nigula metsloomade taastuskeskuses. Sinna sattusid loomad jahimeestega, kes eelmise aasta algul metsseajahil Viljandimaal Vana-Kariste lähedal karupesale trehvasid ning karuema minema ehmatasid.

Mullu sügisel viidi inimpelglikuks ja metsikus looduses toime tulema õpetatud karupojad tagasi loodusesse.

Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni loomade rehabilitatsioonispetsialist Kaja Kübar ei osanud öelda, millal ja kuidas kolme karu probleem lahenduse saab.

«Meie praegune metoodika pole sihile viinud, tuleb ilmselt proovida teisi võimalusi,» lausus ta. «Tahame karud üksteisest lahutada, et nad jääksid omaette. Ehk sel moel jääks neil ka julgust vähemaks.»

Kübar lisas, et osa uudistajaid on karusid inimestega harjutanud ja mõni on neile lausa süüa viinud, aga see teeb loomadele ainult kahju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles